Tuhkimotarina Andersonista


Duo Lehtinen & Lipastin yksi Kohteessa -konserttisarjan kohteista sijaitsee Kemiönsaaressa. Kaunis valkoinen Söderlångvikin kartano on ollut aikoinaan tunnetun liikemies Amos Andersonin (1878-1961) kesäasunto ja kotitalo. Amos syntyi köyhään perheeseen ja olikin jo lapsena kiinnostunut liiketoiminnasta. Legendan mukaan Amos tienasi ensimmäiset rahansa toimimalla Kemiönsaaressa portinvartijana. Hän avasi arvokkaasti talonpojille ja säätyläisille portin, kun he pyrkivät hevosten ja ajelurattaiden kanssa kylään. Tarinan mukaan Amos oli myös urheilullinen ja souti Turun torille myymään marjoja ja vihanneksia.
Amos Anderson
Konstsamfundet-yhdistyksen entinen johtaja Kaj-Gustaf Bergh kertoo, että Amos saattoi kävellä kouluun ilman kenkiä säästääkseen niiden pohjia. Amoksella ei myöskään ollut tarpeeksi ruokaa mukana koulussa, jolloin koulukaverit antoivat osan eväistään hänelle. Amos halusi pois köyhyyden keskeltä, joten hän päätti lähteä opiskelemaan ulkomaille kauppatieteitä. Amos oli haaveillut pienenä myös kanttorin urasta, mutta hän ei osannut laulaa.
Söderlångvikin kartano ja saariston kesä <3

Amoksesta tuli vaikutusvaltainen sanomalehtimies ja hän toimi mm. Hufvudstadsbladetin toimitusjohtajana 1921-1936. Amos arvosti suuresti musiikkia, kuvataidetta ja teatteria. Hän keräili taideteoksia, mieltyi varsinkin kirkkomusiikkiin ja perusti taideyhdistyksen. Vuonna 1927 Amos osti 560m2 kokoisen Söderlångvikin kartanon itselleen ja kunnosti siitä upean kodin. Hän rakennutti kuuluisan arkkitehti W. G. Palmqwistin piirrosten pohjalta talon kaksikerroksiseksi ja lisäsi kartanon molempiin kylkiin tiiliset siipirakennukset. 
Amos myös uudisti Söderlångvikin puutarhan klassiseen tyyliin
Amos eli elämänsä poikamiehenä. Hän majoitti näyttelijättäret Mona Mårtensonin ja Sylvelin Långholmin kartanon yläkerran kauniinvaaleaan huoneeseen, joista jälkimmäinen sai asumisoikeuden tilalle Amoksen kuoleman jälkeen.

Duo Lehtinen & Lipasti konsertoi kartanon suuressa salongissa syyskuussa 2020

 

Kommentit

Suositut tekstit