Vanhalinna ja viikingit


Turusta 8 km koilliseen eli Lietoon päin sijaitsee kaunis Vanhalinna, jossa nykyään vietetään paljon häitä ja kaikenlaisia muita juhlia. Se on suosittu kulttuurimatkailijoiden kohde, sillä minnepä muualle sitä Suomessa suuntaisi kuin upeisiin Liedon maisemiin. Vanhalinnan toiminnasta vastaa Liedon Vanhalinna -säätiö, jonka Turun Yliopiston säätiö perusti vuonna 1998. Alueella onkin tehty löytöjä jo viikinkiajoilta asti tutkimusten avulla, sillä Vanhalinna sijaitsee aivan Linnavuoren juurella.

Vanhalinnan päärakennuksessa (tuolla yläkerrassa) järjestämme konsertin sunnuntaina 14.6.2020

Vanhalinnan ympäristöstä on paljon tarinoita, joita voi kuulla etenkin lietolaisilta itseltään. Linnavuorelta on aikoinaan löydetty jopa kivikautista esineistöä, kuten nuija ja kivitalttoja. Tiedetään, että jo pronssikaudella (1500-500 eaa) siellä oli pysyvää asutusta, sillä korkea vuori oli turvallinen paikka puolustautua vihollisia vastaan. Viikingit taistelivat vuorella muutaman vuosisadan ajan, jolloin se varustettiin muinaislinnaksi. Löytöjen mukaan Vanhalinnassa asuttiin 700-luvulle saakka, kunnes tuli Rauhan aika ja viikingit halusivat lähteä kohti Baltiaa, missä oli enemmän ryöstettävää. 1000-luvun alussa Linnavuori linnoitettiin uudestaan pysyvämpää asutusta varten.

Sakari on Liedosta kotoisin ja esiintynyt Vanhalinnassa usein


Duomme pianistin Sakarin veli Roope Lipasti on kirjoittanut Vanhalinnasta hyvän historiikin, jossa mainitsee, että joku kaivoi linnan maahan saviastian sisässä 900 hopearahaa! Löytöä kutsutaan Sauvalan Anttilan hopeakätköksi. Jos meidän konserttikiertue saa apurahan jokaiselta säätiöltä, mistä olemme sitä hakeneet, lupaan tehdä samoin. Tosin lopulta varmaan kaivaisin ne rahat maasta, pesisin saviastian ja lahjottaisin molemmat Roopelle kiitokseksi siitä, että sain hänen kirjastaan hyvää lähdeaineistoa blogiini. Roopen kirjoittama Ystävänpolun -opastusvihko löytyy täältä.

Portti Linnavuorelle 1930-luvulta

Lisätietoja Vanhalinnan tiloista löydät täältä.

Kommentit

Suositut tekstit