Aallon joulu - luovuus herkistyy lomalla


Joulu Aallon seurassa olisi hauska kokemus, ainakin kuvasta päätellen. Iloinen tunnelma ja intiimi porukka, jossa ilmeisesti tarjoillaan virvokkeita ja nautitaan nauravaisesta seurasta kuusen vierellä. Vuoden 1929 otetussa kuvassa Aalto juhlii joulua yhdessä norjalaisten arkkitehtien Harald Wildhagenin ja Erlin Bjertnäsin kanssa, jotka olivat siihen aikaan mukana parantolan suunnittelussa. Arkkitehdit juhlivat yhteistyötään tyytyväisin ilmein. Aino on ilmeisesti mukana herrasseurassa. Mikä mahtoi olla seurueen juomatarjoilu? Katosta roikkuva näyttävä havukranssi sopii hyvin avaraan tilaan. Ainon myöhemmästä kirjeestään päätellen heillä vietettiin paljon juhlia Paimion suunnitteluvuosien aikana.


Duo Lehtinen & Lipastin konsertti parantolan salissa 6.6.2020. Kuva: Gustaf Welin, Alvar Aalto Museo

Aalto sai Paimion parantolan suunnittelukilpailun I sijasta 20.000 markan palkinnon. Kilpailulautakunnassa istui arkkitehtien (Paananen, Vähäkallio) lisäksi Tuberkuloosin vastustamisyhdistyksen valitsema professori, sekä tohtori, ylilääkäri ja tilanomistaja. Kilpailupiirrustus postitettiin 31.1.1929 klo 12 mennessä nimimerkillä varustettuna, jonne lisättiin anonymiteetin takia oma nimi suljetussa kuoressa. Tällaista tapaa käytetään edelleen muun muassa runokilpailuissa.

Parikymppiseltä Aallolta oli pyydetty aiemmin 1920-luvulla Jyväskylässä Kinkomaan tuberkuloosiparantolan suunnitelmaa, mutta hänen työtään ei valittu, kuten ei myöskään Aallon suunnittemaa käymälää ja useita kioskeja. Tarkkasilmäinen taidehistorioitsija ja toimittaja Minnamaria Koskela havaitsi myöhemmin Aallon Kinkomaan työssä samankaltaisuutta Paimioon nähden. Aalto oli nimittäin tarkka säilyttämään vanhoja piirrustuksiaan ja moni niistä on säilynyt aina tähän päivään asti! Lähde: Yle 1.9.2010

Iloinen ja ketterä Aalto pomppasi parantolan katolle katsomaan upeaa mäntymetsäistä maisemaa

Aalto muutti Jyväskylästä Turkuun vuonna 1927 ja perusti sinne toimiston. Hänen tavoitteenaan oli saada paremmat kontaktit ulkomaille. Lisäksi Aalto oli juuri voittanut Lounais-Suomen maatalouskunnan suunnittelukilpailun, joten Turku oli käytännöllisempi paikka paneutua töihin, Aino muutti heidän 4-vuotiaan tyttärensä "Hannin" kanssa Turkuun vuonna 1929, samana vuonna jolloin yllä oleva jouluinen kuvakin on otettu.

Matkustamme joulun välipäivinä yhdessä valokuvaajan kanssa Paimioon ottamaan uudet promokuvat. Mukaan lähtee myös arkkitehtisiskoni, joka saattaa myös kirjoittaa matkamme innoittamana blogiterveiset tänne Kohteessa -konserttisarjan blogiin. Emme malta odottaa, että pääsemme näkemään Aallon upean luomuksen!


Kommentit