Piru pyörtyy ovellaTaiteilija Hannu Konola, joka on tehnyt lukuisia lasimaalauksia kirkkoihin ja muihin julkisiin rakennuksiin halusi ostaa omakotitalotontin, jonka viereen olisi rakennuttanut pienen kappelin. Viranomaiset olivat kuitenkin sitä vastaan, sillä omakotitaloalueelle ei olisi suotavaa rakennuttaa kappelia. Konola ei kuitenkaan luopunut ajatuksestaan. Hän ihastui Turun Hirvensalon kauniiseen mäkimaisemaan ja halusi lopulta rakennuttaa kappelin sinne muuttaen itse Hirvensalossa sijaitsevaan rivitaloasuntoon. Raha oli tietenkin ongelma, sillä kappelia varten piti löytää rahoitus sekä tonttia, rakentamista että arkkitehtikilpailua varten.

Konola ei kuitenkaan luopunut ajatuksestaan


Arkkitehtikilpailu järjestettiin vuonna 1995, jonne päätettiin kutsua neljä vanhan polven arkkitehtitoimistoa ja lisäksi yksi nuorempi arkkitehtitoimisto. Tuorein näkemys Taidekappelista voitti lopulta ylivoimaisesti. Arkkitehti Matti Sanaksenahon idea syntyi kalastusreissulla Lapissa, jolloin hän havaitsi soutuveneensä pohjalla taimen. Sanaksenaho vuoli puupalikasta kappelin suurpiirteisen muodon ja näin kilpailuidea oli valmis.


 rakennus vaikuttaakin yhtäkkiä todella pieneltä!

Iktus (kreik.) eli kala on kristinuskon symboli ja vene on jakamattomaan kirkkoon viittaava ekumenian tunnuskuva. Vene kuvastaa sitä, kuinka se kuljettaa matkalla olijoita yhteiseen suuntaan. Kappelin etuovella voi kokea, kuinka Joona astui valaan vatsaan turvaan myrskyltä (n. 783-753 eaa.). Rakennus on kuin turvapaikka, jonka sisäänkäynti sijaitsee 40 metriä pitkän loivan ylämäen päässä. Kappeli näyttää ulkoapäin tummalta ja massiiviselta rakennukselta, mutta vierailija yllättyy etupihalle saapuessaan: rakennus vaikuttaakin yhtäkkiä todella pieneltä! 


Sisälle astuessaan kappeli on myös yllättävän valoisa. Taidekappelin oppaat kertovat, että Konolan ajatus ”kappeli on niin pyhä, että piru pyörtyy ovella” oli myös Konolan toive arkkitehdeille ennen kilpailun alkua. Konola itse on kuulemma hyvin lennokas pitämään esitelmää kappelista ja toivomme, että saamme hänet myös mukaan Duo Lehtinen & Lipastin konsertin sisältämälle opastetulle kierrokselle.

”kappeli on niin pyhä, että piru pyörtyy ovella”
Kappelin kannatusyhdistys perustettiin vuonna 1992, jolloin lähdettiin keräämään rahaa. Suomalaiset graafikot lahjoittivat signeerattujaan grafiikanlehtiä. Grafiikanlehti syntyy käsin vedostamalla paperille tai muulle alustalle taiteilijan luomasta kuvapohjasta. Niitä oli lopulta myynnissä tuhat kappaletta, joista saatiin kokoon yhteensä miljoona markkaa. Tämä oli hyvä pesämuna kappelin rakennuttamista varten. Kappelin arkkitehtikilpailun päättymisestä meni kuitenkin vielä kahdeksan vuotta, ennen kuin kappelia alettiin rakentamaan. Tontti oli epäilemättä hankittu ennen arkkitehtikilpailua, sillä kilpailun piirustuksissa ilmeni missä kohtaan tontilla oli puita.


Taidehistorioitsija ja Taidekappelin toiminnanjohtaja Toni Jakala on syventynyt Konolan töihin. Hänen blogitekstiinsä Konolan taidenäyttelystä kannattaa tutustua täältä. Kiitokset Tonille ja myöskin Maija Lipastille kiinnostavasta kappelin opastuksesta! Duo Lehtinen & Lipasti konsertoi Taidekappelilla sunnuntaina 31.5.2020, jolloin luvassa myös yleisölle opastettu kierros.


Kuva: Toni Jakala

Kommentit

Suositut tekstit