Söderlångvikin kartano

Amos Anderson (1878-1961) ei viihtynyt Helsingin seurapiireissä ja halusi takaisin lapsuuden kotiseudulleen Kemiönsaarelle. Liikemiehenä, vaikutusvaltaisena lehdenkustantajana ja kansanedustajana Amos oli yksi Suomen rikkaimmista miehistä. Helsingin keskusta-asunnossaan Yrjönkadulla hän järjesti arvokkaita vastaanottoja, jossa samaan kahvipöytään saattoivat kokoontua sekä Ryti, Mannerheim että Paasikivi.
Amos ei viihtynyt Helsingin seurapiireissä

Amos rentoutui usein Naantalin kylpylässä, jossa hänen lempihoitojaan oli ”terpettikaappi” eli tärpätillä höystetty höyrykaappi ja hieronta (Turun Sanomat 6.1.2020). Hän kaipasi lisätilaa ja hankki Naantalista aluksi huvilan ja sen jälkeen Hacklinin talosta rentoutumispaikan, jonka lasiverannasta tuli hänen työtilansa ja lempipaikkansa. Hän raportoi verannalta lehteensä Hufvudstadsbladetiin Naantalin Kultarannan tapahtumista ja vieraista. 

Amos Anderson raportoi Naantalissa Kultarannan tapahtumista aiemmin ennen Kemiönsaarelle muuttoa

Helsingissä asuessaan kaipuu synnyinseuduille lisääntyi ja Amos päätti hankkia kesänviettopaikan Kemiönsaarelta. Hän löysi 1860-luvulla rakennetun punaisen hirsihuvilan, jossa oli kuusi huonetta ja merelle avautuva veranta. Seitsemän vuotta ostopäätöksen jälkeen vuonna 1934 taloon rakennettiin toinen kerros arkkitehti Wäinö Palmqvistin piirrosten mukaan. Julkisivut rapattiin valkoisiksi, samoin kartanon komeat lisäsiivet, jotka rakennettiin pari vuotta tämän jälkeen.
Helsinki oli tärkeä keskus, josta Amos saattoi onneksi lähteä omaan kartanoonsa rentoutumaan yksin tai vieraiden kanssa.


Amos rakasti musiikkia yli kaiken ja hän oli merkittävä taiteen tukija. Musiikki olikin hänelle jopa tärkeämpi kuin esimerkiksi Gallen-Kallelan maalaus, sillä hän saattoi taidemaalauksen hankinnan sijaan kustantaa satapäisen kuoron esiintymismatkan Roomaan. Amosta oli aina kiehtonut varsinkin kirkkomusiikki. Hän oli myös hyvin uskonnollinen mies ja harrasti urkujen soittoa.

Kuva: Eveliina Photography

Kerrotaan, että Amos taisi viettää elämänsä onnellisinta aikaa Söderlångvikissa. Kartano oli hyvin monipuolinen, jossa voimistelu, lehden lukeminen pyjamassa ja virkistävät kävelylenkit olivat rentouttava lisä päivän työpuheluiden lomassa. Amoksella oli myös vieraskirja, jonka merkinnöistä löytyy merkittäviä vieraita kuten kirjailija Anni Blomqvist. Amos nautti vieraiden seurasta, mutta toisinaan heitä oli liikaa, jolloin Amos tunsi itsensä ulkopuoliseksi ja pyysi taloudenhoitajaansa lähettämään vieraat pois.

Kartanon maita oli lopulta jopa 6 000 hehtaaria, joista suurin osa tänä päivänäkin on edelleen metsää. Amos myös perusti (1947) Suomen suurimman omenaviljelmän, joka sisälsi 12 000 omenapuuta. Nykyään Söderlångvikin satumainen omenapuutarha koostuu jopa yli 33 000 omenapuusta ja siellä valmistetaan myös hunajaa 45 mehiläispesän voimin. Kartano ja sen miljöö ovat siis todellinen paratiisi. Vuosittain syyskuun viimeisenä lauantaina Söderlångvikissa järjestetään omenapäivät

Amos perusti yhdistyksen nimeltä Föreningen Konstsamfundet, jonka nimiin hän vuonna 1952 testamenttasi koko omaisuutensa.
Wilho Sjöströmin maalaama muotokuva Amos Andersonista (1939)

Duo Lehtinen & Lipasti konsertoi yhdessä metsosopraano Johanna Pätsin kanssa Söderlångvikin kartanossa syyskuussa 2020 remontin valmistuttua.


Ombildning av Söderlångviks herrgård kommer att bli klar och Duo Lehtinen & Lipasti tillsammans med mezzosopranen Johanna Pätsi har fått möjligheten att göra den första konserten efter ombildingen i den stora salongen i huvudbyggnaden. Programmet består av svenska poesilåtar och kammarmusikverk av finlandsvenska kompositörer. Dessutom det kommer at ordnas en guidad tur på svenska i Söderlångviks hergård efter konserten.Kommentit

Suositut tekstit