Lietolaisen pianistin taikaa


Duo Lehtinen & Lipastin pianisti Sakari Lipasti on syntyjään lietolainen ja siksi haluamme tuoda lietolaisuutta esille konserttisarjan myötä. Sakari on esiintynyt Vanhalinnan kartanolla lukuisia kertoja ja hänen virtuoottisia pianosooloja saamme kuulla myös tulevassa Kohteessa-konserttisarjan konsertissamme.


Vanhalinna on ollut käytössä jo kivikaudelta lähtien
Kohteessa-konserttisarjan kolmas konsertti järjestetään Liedon Vanhalinnan kartanon juhlasalissa sunnuntaina 13.9. Liedossa asuu tällä hetkellä noin 20 000 ihmistä ja sen naapurikunnat ovat mm. Kaarina, Paimio ja Turku. Vanhalinna on ollut käytössä jo kivikaudelta lähtien, jolloin se oli saarena hyvä paikka suojautua vihollisilta. Sanat tahdas (taikina), ohra, puuro ja härkä edellyttivät kaskeamista ja karjanhoitoa, mutta pyynti säilyi kuitenkin tärkeimpänä elinkeinona. Asukkaita oli tuolloin muutama sata henkeä ja Vanhalinnassa puhuttiin indoeurooppalaista tai balttialaista kieltä.

Pianisti soundchekissä G livelab Tampereella viime talvena

Käymme Liedossa usein, sillä Sakarin suku asuu siellä edelleen. Liedossa on paljon hienoja lenkkipolkuja ja suosittelemme Vanhalinnan lisäksi Ruohokukkulaa ja Keisvuoren portaita, josta löytyy useampi kuva Reeta Kolkkalan blogista.
Liedosta löytyy myös paljon valokuvia 70-luvulta Erkki Paakin valokuvakokoelmasta.
Liedon Vanhalinnasta on postannut useamman kuvan myös bloggaaja Mustaa puuta.

Kuva: Liedon Vanhalinna
Kokoelmiin kuuluvat myös rakennukset, joita on kaiken kaikkiaan neljätoista. Rakennukset on peruskorjattu 1996-2001 aikana. - Liedon Vanhalinna
Liedon kirkkoherra Pietari esiintyi asiakirjoissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1331 (kuvassa Pyhän Pietarin kirkon pääsisäänkäynti) 

Sakarin pianonsoittoa voit kuunnella oheisesta linkistä:


Ja myös täältä:
Sakarin tulkinta Schumannin Sinfonisista etydeistä kuullaan ensi syksynä

Joku saattaa pohtia miksi Lipastin sukunimi kuulostaa niin kovin tutulta. Sakarin veljistä Roope Lipasti on kirjailija ja Valtteri Lipasti kuvataiteilija-teatterintekijä, jonka kanssa Duo Lehtinen & Lipasti esiintyi viime talvena G Livelab Tampereella nimellä Trio Lipasti. Sakarin veljistä Santeri Lipasti on arkkitehti, jonka yritys Huttunen-Lipasti Arkkitehdit on tunnettu ympäri Suomen. Veljekset inspiroivat meidät tulevan konserttisarjamme toteuttamiseen. Lisäksi Taidekappelin konserttimme eräs oppaista eli Taidekappelin "ladyistä" on Maija Lipasti, joka tuntee Taidekappelin alkuperän todella hyvin. Maijasta lisää tulevassa postauksessamme.

Santeri Lipastin arkkitehtuurinen luomus
Kommentit

Suositut postaukset