Taidekappelin lady


Vielä on korona-aikaa vietettävänä, joten duomme voi rauhassa suunnitella tulevaa konserttiaan Taidekappelin tunnelmalliseen atmosfääriin sopivaksi. Kappelin arkkitehtuurista silmää hivelevä tila luo oman ylellisen tunnelman esitykseen. Ohjelmistomme tulee sisältämään Fauren viulusonaatin lisäksi soolo-ohjelmistoa, sekä mahdollisesti kappelin palkitun suunnittelijan, arkkitehtiprofessori Matti Sanaksenahon esitelmän kappelista.


Taidekappelin konserttia odotamme erityisesti monestakin syystä. Yksi niistä on kappelin vapaaehtoistyöntekijät ja ladyt & herrat. Olemmekin saaneet jo tutustua erääseen ladyista, sydämelliseen Maija Lipastiin. Hän ei ilmeisesti ole sukua Sakarille, mutta olemme kaikki erittäin kiinnostuneita Lipastin sukuhaaroista. Maija kertoi kutsuvansa Lipasteja ympäri Suomen Taidekappelin konserttiimme. Toivotaan, että paikalle tulee mahdollisimman moni ja Lipastit saavat tavata toisensa. Lipastin suku on lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta ja Kurikasta löytyy edelleen tie nimeltä Lipastintie. Ladyt järjestävät konserttimme kahvituksen, sekä opastetun kierroksen konserttimme yhteydessä.

Maija Lipasti

Tapasimme Maijan viime joulukuussa sattumalta käydessämme Taidekappelilla. Hän antoi meille kattavan tietopaketin Taidekappelista ja samalla saimme vapaasti kysyä kappelin alkuperästä. Hän kertoi kuinka ihmiset ovat nauttineet kahvin tullessaan kylmän sateistesta säästä lämpimään kappeliin. Maija kertoi, että kahvista on vapaaehtoinen maksu, joka menee kappelin hyväksi. Yksi vapaaehtoisista herroista Jukka Itäkylä vetää kappelin arkkitehtuurista opastuksia. Hänellä ei ole arkkitehdin koulutusta, mutta on perehtynyt kappelin arkkitehtuuriin.

Sanaksenaho on suunnitellut kaiken sakastin tiskipöydistä lähtien. Tämä on harvinaista nykypäivänä, sillä arkkitehdit ja muotoilijat toimivat erikseen. Ikonin telineestä ja alttaristakin on olemassa Sanaksenahon piirrustukset.

Sanaksenaho on suunnitellut myös ikonin telineen

Latvatähden etsiminen tuotti paljon työtä, jolloin Maija soitti mm. Luostarinmäen museopuotiin ja löysi tähden lopulta Raision Taitokeskuksen kangaspuukurssin ohjaajaltaan Tuija Vuoriselta. 

Alttarin kulma


Sanaksenaho on erittäin tarkka siitä, mitä kappeliin saa tuoda. Viime jouluna hän suostui joulukuuseen, kunhan kuusessa ei olisi koristeita ja latvatähti olisi aitoa olkea. Maija sai luvan hakea kuusen ja hän toimitti sen kappelille. Latvatähden etsiminen tuotti paljon työtä, jolloin Maija soitti mm. Luostarinmäen Museokauppaan ja löysi tähden lopulta Raision Taitokeskuksen kangaspuukurssin ohjaajaltaan Tuija Vuoriselta, joka lahjoitti itsetekemänsä tähden kappelille. Taidekappelin ikkunat suunnitellut lasitaiteilija Hannu Konola ihastui kuusesta niin paljon, että oli lähettänyt siitä kuvia ympäri maailmaa.

Hannu Konolan suunnittelema ikkuna Taidekappelin alttarin vieressä

Toiminnanjohtaja Toni Jakala kertoo, että alunperin Taidekappelin funktio suunniteltiin saattohoitoon erikoistunutta Karinakotia varten, jossa toiminnanjohtaja antaisi sielunhoitoa. Tämä olisi vaatinut toiminnanjohtajalta pappiskoulutusta ja ideasta olisi koitunut ajatuksellinen konflikti, sillä Taidekappelissa järjestetään myös häitä ja konsertteja.


Duo Lehtinen & Lipasti kiittää lämpimästi Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastoa, Suomen Solistiyhdistystä ja Musiikin edistämissäätiötä tuesta Kohteessa- konserttisarjaansa varten.

Taidekappelin konsertti sunnuntaina 23.8.2020
Duo Lehtinen & Lipasti on konsertoinut Varsinais-Suomessa useasti. Ohessa live-taltiointi Griegin sonaatista Turun Sibelius-museolta viime vuodelta:


Taidekappeli jouluna 2019


 

Kommentit

Suositut postaukset