Liedon huipulle patikoiden

Vanhalinnan linnavuorelta on löydetty lähes 300 kasvilajia. Kuvassa sikoangervo 

Liedon Vanhalinnan linnavuoren historia ulottuu hyvin kauas pronssikaudelle asti. Tämä alue on listattu myös Muinaispolut-sivustolla, jossa voit tutustua Suomesta löytyviin muinaispolkuihin. Linnavuoren vierestä löytyy myös Aittamäki, jonka korkeimman kohdan länsipuolelta on löydetty polttokenttäkalmisto viikinkiajoilta. 

Vanhalinnan linnavuori ylhäältä päin. Kuva: Liedon Vanhalinna

Liedon Vanhalinnasta on olemassa 1,5 km pituinen Ystävänpolku, joka alkaa Vanhalta Härkätieltä ja johtaa Vanhalinnan pihalle. Polkua voi itseasiassa jatkaa aina Turkuun asti, jolloin se yhdistyy Suomen Sydän -kulttuurireitistöön (kartta). Ääniopastuksen tekstit ovat pianistimme kirjailijaveljen Roope Lipastin, joka kirjoittaa mm. mainioita kolumneja Ylelle. Lue uusin kolumni täältä.  

Ystävänpolun opastukset on lukenut nauhalle taidetoimikunnan pääsihteeri Henri Terho ja opasvihon voi noutaa myös Vanhalinnasta. Oppaan teemoja on historian lisäksi vanhat tarinat, kasvillisuus ja lapsille oma viikinkisatu. Kannattaa tutustua Roopen ja kumppanien kattavaan Vanhalinnan Ystävänpolku -opasvihkoon täältä.
Se muistutti paaluvarustuksineen, mukulakivipatioineen ja lukuisine taloineen kylää, jollaiseen voisi törmätä Astrid Lindgrenin kirjoissa. - Roope Lipasti
Vanhalinnaan voi tulla myös patikoiden Maaherran makasiinilta (Henrikinkatu 10, Turku) alkavaa Suomen sydän -reittiä pitkin. 11.5 km pituinen reitti mukailee Aurajokivartta esitellen alueen historiaa ja ympäristöä. - Liedon Vanhalinna
Jos satut asumaan Turussa tai sen lähistöllä etkä omista autoa, niin Lieto sijaitsee myös pyöräretken päässä. Tästä osuvan blogitekstin kirjoittaa mm. Petran maailma.

Duomme kävi syksyllä vierailemassa Vanhalinnassa ja Pauliina soitti pihalla sulosäveliä tulevan konserttimme kunniaksi

Näin korona-aikaan monet ovat lähteneet tutustumaan erilaisiin luontopolkuihin. Liedosta löytyy Vanhalinnan linnavuoren lisäksi Kaskalan linnavuori, josta Retkipaikka on kirjoittanut oivan esittelyn. Kaskalan vuori on ympäristöään noin 20 metriä korkeampi. Täältä taas löydät Retkipaikan kirjoituksen Vanhalinnan retkipolusta.

Ylös, ulos ja vuorille :)

Vanhalinna on aukennut nyt korona-aikojen jälkeen, kuten monet muutkin museot rajoitetuin sisäänpääsyin. Toivotaan, että kesä tuo varmuuden myös konserttien järjestämiselle. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että se on erittäin mahdollista. Hyvää kannattaa odottaa!

Duo Lehtinen & Lipasti konsertoi Liedon Vanhalinnassa sunnuntaina 13.9.2020. Kuva: Aino Huotari

Varsinais-Suomen maakuntalaulu

Helkyn laulu Auran rantain
silmä kirkas salamoi,
kaiu maine kauas kantain
minkä kunto kansan voi!
Täällä Suomen synnyinmuistot
täällä työn ja tiedon puistot
virttä vapauden soi
virttä vapauden soi

Helky laulu, kaiu maine,
virttä vapauden soi

Kommentit

Suositut postaukset